Nu Nederland verplicht van het gas af moet, is men in de bouwsector naarstig op zoek naar alternatieven. Deze alternatieven lopen qua investering en total cost of ownership flink uiteen. Dit werd in het onafhankelijk uitgevoerde onderzoek* door DWA, in opdracht van de partners van het Lente-akkoord en de Neprom, ook weer eens zeer duidelijk gemaakt.

Uit het onderzoek blijken infrarood verwarmingspanelen zondermeer de goedkoopste manier van aardgasvrij verwarmen te zijn. In dit onderzoek waarin de kosten van aardgasvrije warmteconcepten met elkaar worden vergeleken kwamen infraroodpanelen als laagst mogelijke investering naar voren. Voor de gebruikte referentie woning was een uitvoering met een lucht-waterwarmtepomp ruim 63% duurder dan een installatie met als basis infraroodpanelen.

Total cost of ownership
Kijkt men naar de TCO (total cost of ownership) dan zijn economische voor- en nadelen voor de toekomstige bewoners van de woning lastiger te bepalen. Zo is de toekomstige stroomprijs lastig in te schatten terwijl deze voor een belangrijk deel de TCO bepaalt. Daarmee is het voordeel van het mindere verbruik in kWh met een warmtepomp zeer lastig in te schatten. 

Groot voordeel van een infraroodsysteem ten opzichte van de TCO is het onderhoudsvrij zijn van de panelen waarbij een vervanging binnen een termijn van 30 jaar niet te verwachten is. (Zo geeft Naxis als enige producent 12 jaar keiharde fabrieksgarantie)

Alleen verwarmen waar nodig

  • Infrarood verwarmingspanelen hebben als voordeel dat er gemakkelijk tijdelijk én plaatselijk verwarmt kan worden, de invloed hiervan is uiteraard zeer sterk afhankelijk van de bewoners bezetting en hun gedrag.
  • Uitgaande van woningen met een EPC ≤ 0.4 ligt een continue verwarming van de slaapverdieping niet voor de hand. Een ideale situatie om per ruimte te verwarmen en dit dan te combineren met een kleine luchtwarmtepomp voor de vaak constante-warmte behoefte op de begane grond en in de badkamer.

 

bron: Naxis

Een thermostaat per ruimte
Bij het ontwerp van een systeem uitgevoerd met IR-panelen wordt het aan- en uitzetten van de verwarming net als bij traditionele systemen door een ruimte thermostaat geregeld. Echter nu niet in één of maximaal twee zones, maar per ruimte. Zodoende worden in de praktijk alleen ruimtes verwarmt wanneer dit zinvol is.