Verwarmen met infrarood

Verwarmen met infraroodpanelen

Maximale warmteafgifte met minimaal energieverbruik. Een prettig ruimteklimaat met individuele behaaglijkheid. Opwekking van warmte precies waar en wanneer het nodig is. Dit alles wordt bereikt met infraroodverwarmingssystemen van hoogwaardige Europese leveranciers.

Een goed gedimensioneerde elektrische infraroodverwarming laat de meeste andere verwarmingssystemen ver achter zich ten aanzien van behaaglijkheid en comfort. Infrarood straling kan worden gebruikt om woonruimten op de juiste en gelijkmatige temperatuur te houden. Warmte kan ook worden geleverd in “comfort zones” door een exacte plaatsing van IR-panelen in de ruimten.
De toepassing van infraroodverwarming varieert van plaatselijke verwarming van de werkomgeving en comfortabele aanvullende verwarming, zoals in badkamers, tot innovatieve totaalconcepten met infraroodpanelen als een geïntegreerde hoofdverwarming bij renovatie en nieuwbouw.

Bij berekeningen van de totale kosten liggen de voordelen van infraroodverwarmingssystemen zowel in de verhoudingsgewijs lage investeringskosten als hun lange levensduur. Het vervallen van onderhouds- en servicekosten gecombineerd met gunstige verbruikscijfers brengt extra kostenvoordelen met zich mee.
Dankzij het gebruik van de nieuwste technologie, zijn infraroodverwarmingsoplossingen een ideale combinatie met zonnepanelen, batterijopslag en energiemanagementsystemen voor de optimalisering van het energieverbruik.

Hoe werkt infraroodverwarming?

Verwarmen met infrarood is gebaseerd op het principe van zonnestraling. In fysische zin is infraroodstraling een elektromagnetische golf die zich onder het rode deel van het lichtspectrum bevindt. Het beweegt zich door de vrije ruimte met een golflengte van 780 nm tot 1 mm.

De thermische straling verwarmt niet voornamelijk lucht, maar wordt voor een veel groter deel opgenomen door het plafond, de wanden, voorwerpen en personen. De omgeving slaat de warmte op en geeft deze weer af aan de ruimte (secundaire straling). Een gelijkmatige verwarming van de ruimte zorgt voor een fijn ruimteklimaat waarin warmteverlies door stijgende lucht grotendeels wordt voorkomen.Daarnaast creëert de directe thermische straling gecombineerd met een hogere temperatuur van de ruimteschil (wandtemperatuur) een subjectief warmtegevoel van 2-3 °C boven de werkelijke temperatuur. Dit betekent dat de gevoelstemperatuur hoger is dan de werkelijke temperatuur. Ditzelfde fenomeen voelen we op een koude winterdag: dankzij direct zonlicht is ons subjectieve gevoel van warmte groter dan de werkelijke luchttemperatuur.

Als algemene regel geldt dat hoe hoger de wandtemperatuur is, hoe lager de luchttemperatuur in de ruimte hoeft te zijn voor eenzelfde gevoel van comfort.

Volgens de comfortschaal van Bedford en Liese kunnen we dezelfde mate van comfort ervaren als de wanden worden verwarmd, ondanks een lagere luchttemperatuur in de ruimte. Hierdoor kan de luchttemperatuur in de ruimte worden verlaagd, waarbij elke graad minder een energiebesparing van 6% oplevert.

De thermische straling verwarmt niet voornamelijk lucht, maar wordt voor een veel groter deel opgenomen door het plafond, de wanden, voorwerpen en personen. De omgeving slaat de warmte op en geeft deze weer af aan de ruimte (secundaire straling). Een gelijkmatige verwarming van de ruimte zorgt voor een fijn ruimteklimaat waarin warmteverlies door stijgende lucht grotendeels wordt voorkomen.

Daarnaast creëert de directe thermische straling gecombineerd met een hogere temperatuur van de ruimteschil (wandtemperatuur) een subjectief warmtegevoel van 2-3 °C boven de werkelijke temperatuur. Dit betekent dat de gevoelstemperatuur hoger is dan de werkelijke temperatuur. Ditzelfde fenomeen voelen we op een koude winterdag: dankzij direct zonlicht is ons subjectieve gevoel van warmte groter dan de werkelijke luchttemperatuur.

 

De thermische straling verwarmt niet voornamelijk lucht, maar wordt voor een veel groter deel opgenomen door het plafond, de wanden, voorwerpen en personen. De omgeving slaat de warmte op en geeft deze weer af aan de ruimte (secundaire straling). Een gelijkmatige verwarming van de ruimte zorgt voor een fijn ruimteklimaat waarin warmteverlies door stijgende lucht grotendeels wordt voorkomen. Als algemene regel geldt dat hoe hoger de wandtemperatuur is, hoe lager de luchttemperatuur in de ruimte hoeft te zijn voor eenzelfde gevoel van comfort. Volgens de comfortschaal van Bedford en Liese kunnen we dezelfde mate van comfort ervaren als de wanden worden verwarmd, ondanks een lagere luchttemperatuur in de ruimte. Hierdoor kan de luchttemperatuur in de ruimte worden verlaagd, waarbij elke graad minder een energiebesparing van 6% oplevert.

Waarin onderscheidt infraroodverwarming zich van andere verwarmingssystemen?

Een goed gedimensioneerde elektrische infraroodverwarming laat de meeste andere verwarmingssystemen ver achter zich ten aanzien van behaaglijkheid en comfort. Het is schoon, reukloos en, wat nog belangrijker is, het is onderhoudsvrij. Thermische straling kan worden gebruikt om een geschikte gelijkmatige temperatuur in woonruimten te handhaven. Warmte kan ook heel gericht worden geleverd in “comfort zones” door een exacte plaatsing van IR-panelen. Het resultaat is een heel exacte toevoer en een efficiënt gebruik van de energie, daar waar het nodig is.

Een conventionele convectieverwarming gebruikt daarentegen lucht om de warmte te transporteren. De nadelen hiervan zijn overbekend: Stijgende warme lucht veroorzaakt een groot verschil in temperatuur tussen vloer en plafond. Terwijl veel energie wordt opgeslagen in de warme luchtlaag onder het plafond die niet toegankelijk is voor de gebruiker, bevindt de koudere lucht zich vlak bij de vloer. De gebruiker is gedwongen de ruimtethermostaat iets hoger te zetten om koude voeten te vermijden. Bovendien dwarrelen met de warme luchtstroom stof en bacteriën in de ruimte rond die een extra belasting voor allergiepatiënten vormen.

Infraroodverwarmers daarentegen veroorzaken geen ronddwarrelend stof en bacteriën. Ze zijn perfect geschikt voor allergie- en astmapatiënten. Door de hogere wandtemperaturen komt vocht uit de wanden in de lucht vrij, waardoor de isolatie en het ruimteklimaat worden verbeterd en condensatie en in het ergste geval schimmel, worden verhinderd. Een gelijkmatige temperatuurverdeling in ruimten verhoogt het comfort.

bron: branche vereniging IG Infrarood